,,We zien een kleine teruggang na de euforie van gisteren. Per saldo was het een mooi begin van het nieuwe jaar en het is nu de vraag of we het vast weten te houden. Het begrotingsakkoord in de VS heeft eigenlijk weinig om het lijf. De echte maatregelen moeten nog genomen worden. Verder is het wachten op de Amerikaanse banencijfers, die vanmiddag naar buiten komen“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam, die vandaag 30 jaar bestaat, noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 349,84 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 544,32 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,6 en 0,3 procent. Londen bleef onveranderd.

Staatsschuld

Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde dat de Verenigde Staten meer moeten doen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Moody’s hanteert nog de hoogste kredietwaardering (AAA) voor de VS, maar dat oordeel staat onder druk. Om het keurmerk te houden, moet de Amerikaanse staatsschuld op middellange termijn gaan dalen, stelde het kredietbureau.

Op macro-economisch vlak bleek dat de werkloosheid in Duitsland in december nagenoeg is gestabiliseerd op 6,9 procent. De werkloosheid in Spanje nam in december voor het eerst sinds juli vorig jaar af. Het aantal geregistreerde werklozen zakte met 1,2 procent ofwel 59.000 tot 4,8 miljoen in vergelijking met een maand eerder.

DE

In Londen klom Next 2,2 procent. De op één na grootste kledingverkoper van het Verenigd Koninkrijk verhoogde de winstverwachting voor het gehele boekjaar.

Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,5 procent. Grootste stijger was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 3,8 procent.

Shell

Olieconcern Shell won 0,4 procent. Een team van vijf bergingsexperts is woensdag aan boord geweest van het gestrande boorschip Kulluk van Shell in de wateren bij Alaska. Het schip sloeg in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen bij het dorp Kodiak in Alaska. Uit inspecties met vliegtuigen blijkt dat de Kulluk stabiel is en dat het schip geen olie lekt.

De euro was 1,3108 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 92,66 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 112 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl